SERT SU(KİREÇLİ SU),YUMUŞAK SU,İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNELER,TERS OZMOS

SERT SU( KİREÇLİ SU): 
İçerisinde fazla miktarda kalsiyum ve magnezyum katyonları bulunduran sudur. Sular yeryüzünde ve yer altında kireçli toprağa temas ettiklerinde kireci çözerler ve bunun sonucunda kalsiyum ve magnezyum gibi sertlik veren iyonlar suya geçer. Kireçli su olarak da adlandırılan sert suların tadı acıdır. Ancak sağlık açısından sertliğin canlılar üzerinde zararlı bir etkisi olduğu şimdiye kadar tespit edilmemiştir. Hatta sert sular ile alınan iyonlar kemik gelişimi için faydalıdır. Sert sularda sabun köpürmez(çalışamaz). Deterjan köpürür.


YUMUŞAK SU:
İçerisinde kalsiyum ve magnezyum katyonları bulundurmayan ya da çok az bulunduran sulara da yumuşak su denilir.


İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNELER:
Su yumuşatma reçinesi özel olarak üretilmiş polimer boncuklardır. Reçine içerisinde sodyum ile dengelenmiş negatif yüklü iyonlar vardır. Su cihazın içinden geçerken bu reçinelerdeki negatif iyonlar sodyum yerine kalsiyum ve magnezyumu tutarlar. Başka bir ifadeyle sodyum iyonları, kalsiyum iyonları ve magnezyum iyonları ile yer değiştirir. Böylelikle suda sertlik oluşturan iyonlar azalır ve su yumuşar. Fakat suyun sodyum içeriği artar yani su saflaşmaz ve suyun iletkenliği bir miktar artar.


REÇİNE: 
suyu yumuşatmak için ya da deiyonize etmek için kullanılan genelde sarı renkli, kuma benzeyen, suda çözünmeyen sentetik(yapay) polimerdir.

TERS OZMOS: 
Sudaki istenmeyen maddelerin özel bir yarı geçirgen zardan belli bir basınç altında geçirilerek filtre edilmesi işlemidir. Deniz suyunu arıtan cihazlar ters ozmos sistemi ile çalışmaktadırlar.

twitter: kimyaci_79                           özel ders iletişim: 0543 978 32 16


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİMYANIN BİLİM KABUL EDİLMEMESİNİN NEDENLERİ,SİMYADAN KİMYAYA AKTARILAN MADDELER

EUGEN GOLDSTEIN