EUGEN GOLDSTEIN

EUGEN GOLDSTEİN

Pozitif(+) yüklü ışınlar(KANAL IŞINLARINI) araştırdı.
5 Eylül 1850’de Yukarı Silezya’nın Gleiwitz kentinde (bugün Polonya’da Gliwice) doğdu, 25 aralık 1930’da Berlin’de öldü. 1869’da Breslau Üniversitesinde başladığı eğitimini 1870’ten sonra Berlin Üniversitesinde sürdürdü ve 1881’de doktorasını aldı. 1878’de Berlin Gözlemevi’nde çalışmaya başla­yan Goldstein, 1890-1896 arası Physikalisch Techni- sche Reichsanstalt’ta görev aldı. Uzun bir süre evinde kurduğu laboratuvarda araştırmalarını sürdüren, 1908’de Royal Society’nin Hughes Madalyası’m alan Goldstein, 1927’de Potsdam Gözlem evinde astrofizik bölümünün başkanlığına getirildi.



(+) yüklü tanecik olan (PROTON) için yük/kütle (e/m) değeri 1 tane (+) yük içermesi nedeniyle hidrojen iyonu için elde edilen e/m değeri alınır.
Düşük basınçtaki gazlarda elektrik boşalımını Helmholtz ile birlikte araştırmaya başlayan Goldste­in, yaklaşık elli yıllık bir süre içinde boşalım sırasında gözlenen ışınları ayrıntılı bir biçimde inceledi. 1876’da yayımladığı ilk makalesinde daha önce Plücker ve Hittorf’un inceledikler ışınlara”katot”ışınları adını verdi. Önüne konan cisimlerin boşalım tüpünde gölgelere yol açtığını bulduğu bu ışınların, elektrik ve manyetik alanlar tarafından saptırılmasını inceledi. J.J.Thomson daha sonra bu ışınların “elektron” adını verdiği eksi yüklü parçacıklardan oluştuğunu ortaya çıkarmıştır.


Buna göre protonun yükü +1,6022.10-19c ve kütlesi 1,67.10-27 kg dır. Elektronun kütlesi, protonun kütlesinin 1/ 1836 sı kadardır.
Goldstein 1886’da boşalım tüpünde, katot ışınlarına ters yönde salınan ışınların varlığını saptadı. Boşalım tüpünün anot ucundan kaynaklandığını ve katot ucunda açtığı kanallardan geçtiğini saptadığı bu ışınlara “kanal” ışınları adını verdi. Perrin’in 1895’de artı yüklü parçacıklardan oluştuğunu gösterdiği bu ışınlar daha sonra Wien, J.J.Thomson veRutherford’ un çalışmalarıyla protonun keşfedilmesinde etken olmuştur.
Kutup ışıkları ve tayf ölçüm üstüne de araştırmaları bulunan Goldstein’ın kanal ışınlarına ilişkin çalışmaları kütle spektroskopisinin gelişmesine katkı­da bulunmuştur.

                                  twitter: kimyaci_79                           özel ders iletişim: 0543 978 32 16


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİMYANIN BİLİM KABUL EDİLMEMESİNİN NEDENLERİ,SİMYADAN KİMYAYA AKTARILAN MADDELER